Antoaneta Radočaj – Jerković

Posted on

dr. sc. Antoaneta Radočaj-Jerković
Mail: antoaneta.radocaj.jerkovic@gmail.com
Telefon: +38598776736
Adresa: Glazbena radionica mladih Polifonija Osijek 1f, 31000 Osijek, Hrvatska

dr. sc. Antoaneta Radočaj-Jerković sveučilišna je profesorica, dirigentica, glazbena pedagoginja i pjevačica. Svojim dirigentskim djelovanjem, etablirala se kao jedna najprominentnijih dirigentica na hrvatskoj zborskoj sceni, a posebno se specijalizirala za rad s mladim pjevačkim zborovima.

Rođena je 24. srpanja 1976. godine u Osijeku. Sa sedamnaest godina profesionalno ulazi u svijet zborske glazbe i od tada do danas radi kao dirigentica i umjetnička voditeljica više pjevačkih zborova: Vokalnog ansambla Brevis, Djevojačkog zbora Brevis, Akademskog zbora Umjetničke akademije u Osijeku, Komornog zbora Umjetničke akademije, Dječjeg zbora Osječki zumbići i drugih.

Diplomirala je glazbenu kulturu na Pedagoškom fakultetu u Osijeku, diplomirala je i solo-pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu,  magistrirala  glazbenu pedagogiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i doktorirala pedagogiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s temom iz područja zborske pedagogije. Dirigentski se usavršavala u inozemstvu, u Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama, na prestižnim glazbenim akademijama kao što su Eastman School of Music i Westminster Choir College.

Zaposlena je na Odsjeku za glazbenu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku te predaje u statusu izvanrednog profesora kolegije iz područja zborskog pjevanja i glazbene pedagogije.

Ostvarila je mnoga koncertna gostovanja u  Hrvatskoj, Grčkoj, Italiji, Njemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Velikoj Britaniji, Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Kanadi, Kini, Švedskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji. Posebno značajan uspjeh postigla je s Vokalnim ansamblom Brevis, s kojim je 2013. godine održala koncert s djelima hrvatskih skladatelja u koncertnoj dvorani Carnegie Hall u New Yorku (SAD), a 2017. godine u Sydney Opera House u Sydneyju (Australija).

Za svoj umjetnički rad primila je preko trideset nagrada na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima pjevačkih zborova, od kojih kao najznačajnije treba istaknuti: 14 prvih državnih nagrada; u tri navrata osvojila je prijelazni pehar i posebnu nagradu Društva hrvatskih skladatelja za najbolje interpretacije skladbi hrvatskih skladatelja, zatim zlatne medalje na međunarodnim natjecanjima: 3. World Championship for children and youth choirs u Sankt Peterburgu (Rusija), Llangollen International Music Eisteddfodd (Velika Britanija), Helsingborchoir competition (Švedska), 4. World choir games in Xiamen (NR Kina), The International May Choral Competition prof. Georgi Dimitrov u Varni (Bugarska), 28th Australian International Music Festival u Sydneyju (Australija) i drugo. Nagrađivana je posebnim nagradama za  najbolje mlade dirigente na natjecanjima u Švedskoj i Italiji.

Dobitnica je javnog priznanja Grada Osijeka Grb Grada Osijeka za osobit doprinos glazbenoj kulturi i umjetnosti.

Snimala je za radio i televiziju te izdala više nosača zvuka (12). Njene snimke nalaze se i na više kompilacijskih izdanja te su neke od njih (Bruno Bjelinski: ciklus Kapljice) postale sastavnim dijelom slušnog repertoara Nastavnog plana i programa za osnovnu školu. Pripremala je zborove za opere, operete i mjuzikle te ostvarila nekoliko solističkih uloga u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Osijeku.

Objavljuje i izlaže radove iz područja glazbene pedagogije i zborskoga pjevanja u znanstvenim časopisima te na znanstvenim i stručnim skupovima u zemlji i inozemstvu.  Do sada je objavila dvije knjige Pjevanje u nastavi glazbe i Zborsko pjevanje u odgoju i obrazovanju. Članica je nacionalnih i međunarodnih žirija na natjecanjima zborske glazbe te redovito održava seminare, predavanja i radionice za voditelje pjevačkih zborova.